Happy Halloween!

To Χάλοουϊν (Halloween) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι “τρομαχτικό” και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως trick or treat (σκανταλιά ή κέρασμα). Η γιορτή αυτή μοιάζει με τις Απόκριες, όμως διαφέρει από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows DayAll Saints Day).  Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Φανάρια από κολοκύθες, τα φανάρια για τον Jack

Από την αρχαία αυτή παράδοση προέρχεται μια από τις πιο διάσημες εικόνες της γιορτής: το φανάρι από κολοκύθα (Jack-o-lantern). Προέρχεται από ιρλανδικές παραδόσεις και η χρήση του ήταν να φωτίζει τη χαμένη ψυχή του Jack, ενός διαβόητου απατεώνα που είχε κολλήσει ανάμεσα στους δυο κόσμους. Λέγεται ότι ο Jack είχε ξεγελάσει το διάβολο και τον έπεισε να μπει στην κουφάλα ενός δέντρου και σκαλίζοντας την εικόνα ενός σταυρού στον κορμό του δέντρου τον παγίδευσε εκεί μέσα. Οι φάρσες του είχαν ως αποτέλεσμα να του αρνηθούν την είσοδο στον Παράδεισο και καθώς είχε νευριάσει επίσης τον Διάβολο που κυβερνούσε την Κόλαση, ο Jack απέμεινε μια χαμένη ψυχή παγιδευμένη ανάμεσα στους κόσμους. Ως παρηγοριά, ο Διάβολος του έδωσε λίγη χόβολη για να φωτίζει το δρόμο του στα σκοτάδια μεταξύ των δυο κόσμων.

Αρχικά στην Ιρλανδία έπαιρναν ρέβες και τις έσκαβαν βάζοντας στο εσωτερικό τους ένα κερί για να τις χρησιμοποιήσουν ως φανάρια, ώστε να βοηθήσουν να οδηγηθεί το χαμένο πνεύμα του Jack πίσω στο σπίτι του. Κι έτσι προέκυψε η ονομασία, Φανάρια του Jack. Αργότερα, όταν ήρθαν μετανάστες στο Νέο Κόσμο οι κολοκύθες ήταν πιο εύκολο να βρεθούν κι έτσι σκάλιζαν αυτές και έβαζαν μέσα κεριά για να τις κάνουν φανάρια.

Κάντε κλικ στις παρακάτω δραστηριότητες για να νιώσετε το πνεύμα του Halloween.

Scary interactive story: Τολμάτε να το δείτε;

Τhe haunted house Διάβασε τη διαδραστική ιστορία

Make a story : Φτιάξε τη δική σου ιστορία

Αbracadabra: Ένωσε τις λέξεις με τις εικόνες και άκου το τραγούδι

“This is Halloween” -prepositions gap fill: άκου το τραγούδι και συμπλήρωσε τα κενά με προθέσεις

Ι spy with my little eye : Διαδραστικό παιχνίδι

Halloween vocabulary : Mάθε λέξεις διαδραστικά

Α joke! Διάβασε το ανέκδοτο

Please! Διαδραστική ιστορία

Games!  Διαδραστικά παιχνίδια

Hangman : Ξέρεις τις λέξεις; Παίξε κρεμάλα.

The History of Halloween  Listening Comprehension

Halloween printables Mάσκες, κάρτες, προσκλήσεις, φύλλα εργασιών, παιχνίδια…

Resource with many links

Kαταπλήξτε το κοινό σας με αυτό το τρικ!

Τι θα χρειαστείτε
  • Χαρτί
  • Μολύβι ή στυλό

Πώς παίζεται

Το τρικ:Τοποθέτησε 3 ίδια χαρτάκια πάνω σε ένα τραπέζι. Πες σε κάποιον : “Σκέψου κάποιου το όνομα , αλλά μην το πεις δυνατά. Θα διαβάσω το μυαλό σου και θα γράψω το όνομα που σκέφτηκες.”

Γράψτο σε ένα από τα 3 χαρτάκια και χωρίς να αφήσεις κανέναν να δει τι έγραψες, δίπλωσε το χαρτί και ζήτα από αυτόν που το σκέφτηκε να το πει δυνατά. Συνέχισε τη διαδικασία με έναν αριθμό— ένας από ατο κοινό σου σκέφτεται, εσύ γράφεις,  αυτός που το σκέφτηκε λέει δυνατά τον αριθμό— και τελικά με ένα χρώμα, λέγοντας στον παίχτη να διαλέξει ένα από τα δύο χρώματα: πράσινο ή κόκκινο. Τώρα δώσε τα 3 χαρτάκια σε έναν από το κοινό σου για να τα διαβάσει φωναχτά. Οι φίλοι σου θα εντυπωσιαστούν από τις υπερφυσικές δυνάμεις σου!

Πώς γίνεται: Όταν πάρεις το πρώτο χαρτάκι, μη γράψεις το όνομα, αν και το κοινό σου αυτό θα νομίζει ότι κάνεις. Αντί γι αυτό, γράψε”κόκκινο” ή “πράσινο.”  Όταν διαλέξεις το δεύτερο χαρτάκι, μη γράψεις τον αριθμό,  γράψε το όνομα που είπε φωναχτά ο παίχτης. Τέλος, στο τρίτο χαρτάκι, γράψε τον αριθμό που αποκάλυψε ο παίχτης. Αν ακολουθήσεις αυτήν την τεχνική, θα πετύχεις 2 από τις 3 προβλέψεις ή -ακόμα καλύτερα- 3 πό τις 3 προβλέψεις,  τις μισές φορές από τις φορές που θα επιχειρήσεις το τρικ. Ότι κι αν καταφέρεις, όλοι όσοι παρακολούθησαν το τρικ θα μείνουν άφωνοι…

Advertisements